18.3 C
Soest
21 juli 2024
Zaken Vrienden Soest
Nieuws

Verslag van de bijeenkomst d.d. 15 september 2022

Vanavond was het weer voor het eerst na de vakantie dat we elkaar weer zagen en de opkomst was dan ook groot.

In mijn rol als voorzitter heette ik speciaal de spreker van vanavond, Ad Sanders, welkom.

Normaliter hebben we altijd vrolijke en luchthartige avonden, maar nu is het er één met gemengde gevoelens. We komen vanavond ook in aanraking met de donkere kant van de mens. Ik denk dat het bij ons allemaal nog in ons geheugen staat gegrift: de zoektocht met publiek en leger, het misbruik en de dood van Anne Faber. Inmiddels is het alweer precies 5 jaar geleden, dat Soest en heel Nederland werd opgeschrikt door de brute mishandeling en moord op een onschuldig meisje dat via Soest op de fiets naar huis was.

Onze gast van vanavond, Ad Sanders, was tot 1 januari jl commissaris van politie in Utrecht en daarnaast algemeen commandant van een Staf Grootschalig Optreden (een crisisorganisatie van politie). Ad is al jaren betrokken bij de veiligheid in de stad Utrecht. Na de Politieacademie werkte hij 43 jaar bij de politie, Daarnaast is hij werkzaam geweest bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam en op de Politieacademie in Apeldoorn.

Hij was commandant bij grote vermissingsonderzoeken en bij de aanslag op de tram in Utrecht op 18 maart 2019. Sanders is getrouwd en meer dan 50 jaar inwoner van Soest. Inmiddels woont hij in Utrecht, maar hoewel hij met pensioen is, is hij nog steeds actief als `vrijwilliger´ bij de politie. Zo coördineerde hij onlangs nog de veiligheid van de Vuelta in onze provincie.

Ad Sanders heeft ons op een heel levendige wijze en voorzien van de nodige afbeeldingen verteld over zijn ervaringen in zijn carrière en hij is vooral dieper ingegaan op de vermissing van Anne. Hij was belast met de opsporing van Anne en de dader, maar ook met het managen van de media en bijvoorbeeld de aansturing van alle zoekacties. Belangrijk aspect betrof natuurlijk het zo snel mogelijk vinden van Anne en daarna de dader, maar ondertussen was het van groot belang om een goede samenwerking met de familie op te bouwen. Vooral in de zaak van Anne Faber bleek de inzet van de familie zeer waardevol zo niet onmisbaar. Ook vereiste het communiceren met en vooral het voorkomen van verkeerde informatie door de media veel aandacht.

Uit het hele betoog bleek niet alleen de grote verscheidenheid aan (landelijk bekende) acties, die Ad mocht begeleiden, maar ook zijn grote betrokkenheid bij die diverse onderzoeken, waar hij deel van uitmaakte. We hebben met elkaar geboeid geluisterd naar de hoogtepunten (in vrolijke, maar dus ook in heel droevige zin) van de carrière van deze oud-Soester.

Vanavond mochten we ook twee introducees verwelkomen:
– Mustafa Sahingoz van restaurant Meat, geïntroduceerd door Aat Visser; en
– Marja den Boer van DataDidact en introducee van Caroline Jagtenberg

Deze beide Soesters hebben zich kort voorgesteld en wij vonden het leuk dat ze er vanavond bij waren.

De avond werd afgesloten met een opnieuw heerlijk driegangendiner van De Eetvilla.

Al met al was het een enerverende avond.

Harold van Bourgondiën.

Gerelateerde berichten