Een presentatie over Soester bierbrouwerij De Swarte Os, een bierproeverij èn een menu met bier, dàt spreekt natuurlijk tot de verbeelding. En dat was te zien aan de opkomst afgelopen donderdag bij de Eetvilla!
Lokale brouwers
Op 16 mei schoven Paul de Coninck en Henk Hagen aan om te vertellen over hun zelfgebrouwen Soester speciaalbier. Het begon op oudejaarsavond 2014, drie buurmannen zaten te filosoferen over bier, dronken er een paar, van het een kwam het ander en al gauw was er een eerste gezamenlijke brouw. De naam werd Swarte Os, naar de gelijknamige kroeg aan de Eem uit 1595. Die eerste keer brouwden ze in één dag 100 liter bier. Dat krijg je niet op in je eentje, dus ze organiseerden een proefavond. De keer daarna wilden ze 300 liter brouwen, maar geen brouwerij wilde dat voor ze doen. Het werd dus 1000 liter. Die waren binnen 2 weken op. Vervolgens moest er pas op de plaats gemaakt worden. Dit succes hadden de heren niet voorzien, dus ze hadden geen plek bij de brouwer gereserveerd om een volgende lading te brouwen. Tweeënhalve maand zaten ze zonder. Van fouten leert men, voortaan boeken ze vooruit bij de brouwerij.
Concurrentie
Swarte Os-brouwer Erik Bot heeft, als ex-directeur van Brouwerij de Leckere, veel kennis van zaken en manoeuvreert de heren bekwaam om valkuilen heen. Toch liep het niet altijd zoals ze wilden. Afspraken met bijvoorbeeld het Hilton konden niet doorgaan omdat het hotel een contract heeft met Heineken dat het aanbieden van lokale bieren niet toestaat. Daar hebben de mannen samen hartelijk om gelachen; een gigant als Heineken die zich druk maakt om 60 liter bier van drie Soester hobbybrouwers. Er zijn 400 microbrouwerijen in Nederland die in hun eigen gemeentes prima bier brouwen. En die vormen wel degelijk een concurrentie voor grote brouwerijen. Microbrouwerijen worden dan ook regelmatig opgekocht door grote brouwerijen. Voor onze Soester brouwers is Swarte Os geen carrière maar een hobby. Natuurlijk zouden ze zelf een brouwinstallatie kunnen kopen en volumes gaan draaien, maar dat willen ze niet. Groot worden buiten Soest ambiëren ze niet. Dus blijven ze lekker verkopen via lokale slijterijen en horeca. In Soest zijn dat o.a. Slijterijen Brouwer, van der Linden en Rademaker, Gall en Gall, Artishock, Eetvilla van den Brink, restaurant de Korte Duinen, restaurant de Soester Duinen, Stayokay en Bowling Overhees.
De toekomst
Bijzondere dingen doen is belangrijker dan groeien. Voor het einde van het jaar willen ze één nieuw bier ontwikkelen, de relatie met de Soester horeca versterken en nieuwe markten aanboren. Bier is erg in opkomst als aperitief en als digestief. Ook wordt er steeds vaker gekookt met bier. Vanavond nemen we met veel plezier de proef op de som: het team van Eetvilla van den Brink heeft een menu gemaakt waarbij in elke gang Swarte Os bier verwerkt is.
Proeverij
Inmiddels zijn er 5 Swarte Os-bieren: de lichte 6 met 6% alcohol, de iets zwaardere 8 en de 10; de triple. Daarnaast zijn er nu de op vat gerijpte Barrel Edition 1 en Barrel Edition 2.
Genoeg gepraat. Hoe smaken ze? Alle bieren worden enthousiast geproefd door de Zakenvrienden en ieder heeft zo zijn voorkeur. Behalve Caroline. Die drinkt geen alcohol. Maar Swarte Os wil ze bij hoge uitzondering wel proberen. Spannend wordt het niet, onze verstokte nietbierdrinker gaat niet om. Daarin staat ze alleen, want na afloop van het heerlijke diner loopt menig Zakenvriend met een doosje zojuist aangeschafte Swarte Os naar buiten.
Tekst: Sandra Goutier, All Text Power
Foto’s: Rombout Verschoor, Rombout Verschoor Video & Projecten