Zaken Vrienden Soest
Nieuws

Op het nieuwe jaar! Proost!

Mag dat nog, op 23 januari? Ja hoor, dat mag. Goede wensen zijn altijd welkom toch? En bovendien, het Chinese nieuwe jaar begint pas op 25 januari, we waren er juist vroeg bij, zou je kunnen zeggen.

En dus wensten we elkaar het allerbeste op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Zakenvrienden bij Restaurant De Soester Duinen. Geproost werd er in café Klinkhamer in het souterrain. Het glaasje bubbels werd ons aangeboden door de gastheer. We toastten op en deels ook mèt zeven nieuwe leden die zich in de afgelopen periode hebben gemeld, een wijs besluit, welkom bij de club! Twee introducés stelden zich voor, hopelijk volgen ze het goede voorbeeld van de zeven!

Chinanisering?

Voorzitter Harold van Bourgondiën hield, zoals altijd, een inspirerend praatje. Wat een spreker is die man. Zijn woorden hebben dit keer betrekking op China. De economie van China is de op een na grootste en tevens de snelst groeiende ter wereld. Krijgen we na de Amerikanisering van na WOII nu een Chinanisering van onze cultuur? Dat zou niet de enige kwestie zijn. Onze overheid wil namelijk de Nederlandse chipfabrikant ASML voorlopig niet toestaan het nieuwste model chipmachine te leveren aan een Chinese klant. Dat gebeurt onder druk van de Verenigde Staten die zeggen dat het om een strategisch product gaat.

Tegelijk zijn de VS bang voor de concurrentie van China en voor diefstal van technologie. Maar CEO Peter Wennink van ASML laat zich niet gek maken. “We wachten op de vergunning en als hij niet afkomt leveren we deze machine wel aan een ander. Daarom heeft deze kwestie nul impact op ons bedrijf. Er is behoefte aan deze machines en als we ze niet aan de ene klant leveren zal er bij andere klanten meer behoefte zijn, en we leveren waar we mogen leveren.” Wennink is ook niet bang dat China een chipmachine zal namaken. “Dat komt omdat wij een systeemintegrator zijn. Wij brengen de technologie van honderden bedrijven bijeen tot een werkende machine bij de klant. Zo’n machine heeft 80.000 onderdelen waarvan er vele zeer complex zijn. Daarbij zitten onze machines helemaal vol sensoren en zodra die iets ongewoons detecteren gaat er bij ons in Veldhoven een alarm af.”

Vertrouw op je eigen kracht

Dat is de beste houding die je als ondernemer kunt aannemen, aldus Harold. Ga uit van je eigen kracht. Laat je niet ontmoedigen als je een opdracht misloopt. De markt is groot en als je je product of dienst goed neerzet, dan komt er wel weer een andere klant voorbij. In deze tijden van goede voornemens heeft onze voorzitter de volgende tips:

  • Maak ook zakelijk goede voornemens, zet die stip op de horizon, wat waren ook alweer je doelstellingen?
  • Maak die voornemens concreet, specifiek en meetbaar;
  • Plak je voornemens (bij wijze van spreken) op je koelkast, zodat je ze steeds weer tegenkomt;
  • Verdeel je doel in haalbare stappen;
  • Reflecteer regelmatig en stel bij waar nodig;
  • Niet gelukt? Rug recht, schouders eronder en opnieuw beginnen!

Na deze wijze woorden begeven we ons naar het restaurant voor een gezellige voortzetting van de avond en een heerlijk driegangendiner. Tot ziens op 20 februari!

Tekst: Sandra Goutier, All Text Power
Foto’s: Rombout Verschoor, Rombout Verschoor Video & Projecten

Gerelateerde berichten