12.2 C
Soest
18 juni 2024
Zaken Vrienden Soest
Nieuws

Ontwapenend openhartige Wim Kieft bij Stayokay Soest

Op donderdag 19 november was het zover: de presentatie van de bekende oud-profvoetballer Wim Kieft bij Stayokay aan de Bosstraat 16 in Soest voor zo’n 80 ZVS-leden en hun introducees.

Vreemde eend

Wim Kieft, geboren in een Amsterdamse volkswijk, heeft zich, zo bleek uit zijn boeiende presentatie/interview en uit zijn boek getiteld “Kieft”, altijd een nogal vreemde eend in de voetbalbijt gevonden. Vooral omdat hij, anders dan de meeste andere Ajax-spelers van nu en uit zijn tijd, zichzelf niet een ‘superster’ vond en verwonderd was dat hij als 18-jarige mocht samenspelen met o.a. de grote Johan Cruijff. Maar ook omdat hij volledig wars was en nog steeds is van arrogantie en opsmuk.

Die eeuwige kopbal

Dat gold niet alleen bij Ajax maar ook tijdens zijn carrière bij PSV, Pisa, Torino en Bordeaux en tijdens zijn interlandcarrière. En zelfs nadat de immer blond en eigenlijk enorm verlegen/introverte voormalige spits op 18 juni 1988 zijn beroemdste kopgoal maakte tegen Ierland. Hierdoor ging het Nederlands Elftal tijdens het EK alsnog door naar de halve finale en werd uiteindelijk Europees Kampioen. Zelf weet Kieft nog steeds niet of die goal voor hem een lust of een last is. Hoe dan ook, tot vervelens toe wil het publiek ook na 27 jaar, het nog steeds heel graag met over die goal hebben, terwijl Wim Kieft vandaag de dag veel meer heeft te melden.

Ontroerend en ontwapenend

Bijna 20 jaar lang droeg de ook bij vele vrouwen nog steeds bijzonder populaire Wim Kieft een groot geheim met zich mee: zijn verslaving aan drank en cocaïne tijdens en na zijn voetbalcarrière. Dapper en ontroerend ontwapenend en openhartig vertelde Wim Kieft tijdens zijn gesprek met Eddy van de Ley wat die verslavingen en vooral zijn cocaïneverslaving allemaal bij hem hebben aangericht. Leerzaam en inspirerend was het om te horen hoe hij nu in het leven staat na lichamelijk, geestelijk en financieel volledig aan de afgrond te hebben gestaan. Gelukkig is deze populaire voetbalanalyticus zo’n 2 jaar geen gebruiker meer van cocaïne en is hij verlost van zijn schuld die op een bepaald moment was opgelopen tot 4,5 ton.

Veerkracht en nadenken

Niet heel veel mensen durven zich zo bloot te geven als Wim Kieft. Een ieder van de ZVS was daar dan ook diep van onder de indruk. Gelukkig was er tijdens de bijzondere ZVS-bijeenkomst ook voldoende ruimte voor een gulle lach en enkele leuke voetbalanekdotes waarbij o.a. bleek dat Kieft beslist geen fan is van zijn collaga-internationals Hans van Breukelen en Ruud Krol. Alles bij elkaar was het een heel speciale avond waarbij je flink aan het denken werd gezet. Na afloop werd tijdens het uitstekende buffet (hulde Anne Breemer!) volop nagepraat en gediscussieerd. Complimenten aan de ZVS-evenementencommissie (Caroline Jagtenberg en Irma de Beer) voor deze unieke beleving.

Tekst: Rhinoz.nl

Gerelateerde berichten