21.1 C
Soest
21 juli 2024
Zaken Vrienden Soest
Nieuws

Medische tapes en antibacteriële films bij Eurotape

“Ik rij er elke dag langs, ik wil nu wel eens zien wat ze daar doen”, zei een van de Zakenvrienden over het pand van Eurotape aan de Oostergracht. Een goede reden om aan te sluiten bij het bezoek van Zaken Vrienden Soest aan het bedrijf!

In het kort

Eurotape is gespecialiseerd in medische tapes en antibacteriële films, vertelt directeur en mede-eigenaar Hans v/d Meer. Het bedrijf werd in 1991 opgericht door Petra Thomas. Nu werken er 37 mensen en heeft het bedrijf een omzet van 4 miljoen euro. 95% van de productie wordt geëxporteerd naar 60 landen.

Kleefstoffen

Kleefstoffen en tapes zijn de basis van dit bedrijf. Een voorbeeld maakt dit het beste duidelijk. Bij operaties worden patiënten afgedekt met steriele doeken die alleen het operatievlak vrijlaten. Vroeger werden hiervoor katoenen doeken gebruikt die met klemmen werden vastgezet. Katoen is echter een grofmazige stof waarin bacteriën zich gemakkelijk kunnen nestelen. In samenwerking met Gore, van het bekende Gore-tex, werd daarom een ‘high performance’-textiel ontwikkeld. Ademend en antibacterieel. Echter, het werd nog steeds met klemmen vastgezet en daar was het textiel niet tegen bestand. Eurotape ontwikkelde daarom een dubbelzijdige tape die aan de ene kant op het doek geplakt kan worden en aan de andere kant op de patiënt. Gebruikt wordt een wasoplosbare kleefstof, hypo-allergeen en huidvriendelijk. Vriendelijk voor de doeken, die gewassen en hergebruikt kunnen worden, en vriendelijk voor de patiënt.

Wegwerpdoeken

Door wegwerpdoeken uit China ontstond er ook behoefte aan kleefbare tape die niet wasmiddeloplosbaar hoefde te zijn. In 2007 richtte Eurotape daarom SoMed op; Soest Medical, gespecialiseerd in disposables. In Nederland worden veel kant en klare operatiepakketten uit Polen gebruikt. Grappig genoeg wordt op die doeken wèl Nederlandse tape van Eurotape gebruikt.

Nieuwe ontwikkelingen

Op een beurs in Barcelona introduceerde Eurotape haar nieuwe antibacteriële film met zilverionen. Deze wordt gebruikt bij grote operaties; het materiaal is actief bacteriedodend. Maar het wordt ook ingezet om bijvoorbeeld na het zetten van een tattoo de huid te beschermen. Voor de tapes zijn er nieuwe toepassingen. Zo ontwikkelde de TU Twente een hulpmiddel voor fysiotherapeuten. Dit apparaatje wordt op bijvoorbeeld de knie van een patiënt bevestigd en geeft dan aan of de patiënt zijn oefeningen goed uitvoert. Tape van Eurotape bleek uitermate geschikt om het apparaatje op zijn plaats te houden.

Rondleiding

Hans en sales manager Manon leiden ons rond door het bedrijf. Boven vinden we de kantoren en het laboratorium. Daar worden ook de gebruikte kleefstoffen opgeslagen. Als er iets mis zou gaan bij een operatie is altijd na te gaan of de kleefstoffen daar iets mee te maken kunnen hebben gehad. We zien ook de rollen waarop de kleefstof is aangebracht. Rollen van verschillende afmetingen worden verstuurd naar leveranciers van doeken die het tape op de doeken bevestigen en het product vervolgens doorverkopen aan ziekenhuizen.

Villa

Na de rondleiding verplaatst het gezelschap zich naar Eetvilla van den Brink. Jeroen licht nogmaals het jaarprogramma toe. Het lustrumfeest dat aangekondigd was voor september/oktober, wordt voorlopig verschoven naar 3 november. Meer informatie volgt. Twee introducees stellen zich voor: Birgit Smit van Verslaglegging4you en Rombout Verschoor van Verschoor Intermediair. Jaap sluit zijn introductie af met het trieste bericht van het plotselinge overlijden van oud-lid Sven Spiekerman. We nemen een minuut stilte in acht en denken aan de kwetsbaarheid van het leven.

Tekst: Sandra Goutier, All Text Power

Gerelateerde berichten