12.2 C
Soest
18 juni 2024
Zaken Vrienden Soest
Nieuws

Lekkerder kunnen we het niet maken!

Verslag van de avond Zakenvrienden Soest 18-4-2024

Met deze variant op de slogan van de belastingdienst, waar we in deze tijd van het jaar allemaal druk mee zijn, even tijd voor ontspanning. Ontspanning doordat we heerlijk kunnen genieten van alle patisserie maar vooral de chocolaterie van Top’s Edelgebak in Soest.

We zijn vanavond te gast bij deze ambachtelijke banketbakker. Wie “Heel Holland Bakt” heeft gezien, weet hoe dat het niet altijd zoete broodjes bakken is. Maar onder leiding van het echtpaar Saskia Top en Arjan Bras en Lenka van der Veer hebben wij een mooie avond meegemaakt.

Het begon direct al goed door de ontvangst in de winkel met frisse drankjes en lekkere hapjes (nee, niet alleen gebak of bonbons).

Arjan, mede-eigenaar naast Saskia, deed de aftrap over de groei van de drie bakkerijen, die eigendom zijn van de familie Top, met vestigingen in Bilthoven, Zeist en Soest.

Na de beschrijving van Arjan gaf Saskia een kleine geschiedenis van de bakkerijen binnen de familie die teruggaat tot zelfs in 1880. Saskia is de derde generatie van de Top’s bakkerijen en heeft al van jongs af aan haar liefde voor de banketbakkerij weten door te zetten. In die tijd was het nog niet gebruikelijk dat een meisje banketbakker wilde worden.

Opa Top was ooit als brood- en banketbakker in De Bilt begonnen. Inmiddels zijn het drie bloeiende zaken en die in Soest is de enige chocolaterie. Over deze chocolaterie zwaait Lenka de scepter.

Lenka vertelde ons een fascinerend verhaal over de kwaliteit van de chocolade, die ze bij Top gebruiken. Het gaat namelijk om Belgische chocolade van de allerhoogste kwaliteit. Ook liet ze zien, wat je allemaal kunt maken met chocola. Zoals de Paleis-bonbons, de chocoladepetitfours, die vader Top heeft bedacht, en speciaal voor ons had Lenka bonbons met het Zakenvrienden Soest logo erop gemaakt. Natuurlijk mochten we proeven van al het heerlijks.
Ook demonstreerde Lenka een enkele machine, die wordt gebruikt bij het maken van de bonbons, dat echter toch vooral handwerk vereist. Tenslotte liet Lenka ons haar bijzondere vakkundigheid zien door een in schoonschrift met chocolade geschreven welkomstgroet ter plekke op te maken voor ons.
We waren dan ook onder de indruk van haar vakkundigheid en liefde voor het vak.

Na afloop van het bezoek zijn we gaan eten bij het Griekse restaurant ‘Nostalgia’, aan de overkant van de banketbakkerij. Nu zul je zeggen wat heeft een Griek en een banketbakker gemeen? Maar in dit geval was het niet zo moeilijk, namelijk de hoge kwaliteit van de gerechten en niet te vergeten de zoetigheid van de baklava. Grigori en zijn vrouw waren allerhartelijkst als gastvrouw en gastheer. We hebben dan ook niet alleen heerlijk gegeten, maar vooral ook een gezellige avond gehad.

Harold van Bourgondiën

Gerelateerde berichten