21.1 C
Soest
21 juli 2024
Zaken Vrienden Soest
Nieuws

Kano aangevallen door een Orka?

Het zomeruitje voor ZVS-leden en hun levenspartner trok dit jaar wat minder deelnemers dan gebruikelijk. Op zich was dat een beetje jammer natuurlijk want Aat en Rob hadden weer veel tijd en moeite gestoken in het samenstellen van een geweldig dagprogramma. Wellicht dat sommigen een beetje bevreesd waren voor het onderdeel kanovaren. Op zich is dat begrijpelijk want zo’n ding is inderdaad niet al te stabiel, zeker niet bij een slechte verdeling van lichaamsgewicht…

Eerste verrassing
Rond 10.00 uur verzamelden de deelnemers zich bij De Soester Duinen alwaar ze vergast werden op met – wat Aat steevast noemt – een dampende kop koffie. De eerste verrassing van die dag was een heerlijk ambachtelijk bereid gebakje van Top’s Edelgebak. Strak volgens schema reden we om circa 11.00 uur naar de verhuurder van de e-choppers, het bedrijf E-chopper Leusden gevestigd in – hoe verrassend – Leusden. De meesten gingen per e-bike. Harold en Eric uiteraard niet, die hadden een fiets zonder hulpmotor en bleken superfit te zijn. Isabelle en Peter maar ook Thécla en Hans hadden een goede reden verzonnen om per auto naar Leusden te rijden.

Fatbike-look
Fatbikers hebben geen al te beste reputatie. Niet iedereen kan een fatbike onderscheiden van een e-chopper, zo bleek. Want tijdens onze rit per e-chopper door de prachtige en heerlijk landelijke Gelderse Vallei kregen we soms nijdige blikken toegeworpen. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze gewoon stikjaloers waren op onze lekker lage elektrische scooters voorzien van brede banden. Hoe dan ook, opnieuw strak volgens de tijdsplanning van Aat kwamen we allen tesamen bij recreatieboerderij Berg, gelegen op nog geen 20 meter van het Valleikanaal.

Onvergetelijke act
Na daar het door Yvonne en Aat gemaakte lunchpakketje verorberd te hebben, ging het gebeuren. We gingen te water in het Valleikanaal. Vrijelijk kon gekozen worden uit een model voor 2 of 3 personen. Waaghalzen en voormalig Oxford-kampioenen Aat en Jeroen stegen als eersten in en peddelden soepeltjes weg. Niet lang daarna bevoeren de anderen de woeste baren van het Valleikanaal. Op de kop af na 7 minuten en 34 seconden, maar het kan ook iets eerder zijn geweest, galmde er een ijselijke gil over het kanaal. Die noodkreet kwam vanaf de boot van Harold, Thécla en Hans. Hun boot (b)leek aangevallen te zijn door een zoetwater-orka. Normaal gesproken komen die daar niet voor in deze tijd van het jaar, maar ook hier liet de opwarming van de aarde zich gelden.

Door het plotselinge opdoemen van dit gigantische watermonster waren ze van de schrik allen aan een kant van de boot gaan hangen die daardoor uiteraard omkiepte. Het gevolg: 3 hevig geschrokken en kletsnatte passagiers. Het gerucht gaat dat dit een zorgvuldig geheim gehouden act was om deze heerlijke dag echt historisch te maken en dat er helemaal geen orka was. We zullen de ware toedracht nooit te weten komen.

Onwillige accu en heerlijke BBQ
Voor Hans, Thécla en Harold was de lol er natuurlijk even af. Die gingen dan ook terug naar de boerderij, werden met een busje opgepikt door de e-chopper verhuurder, reden per auto naar huis en fristen zich daar op. Degenen die wat minder moeite hadden met het verdelen van lichaamsgewicht in een kano genoten nog enige tijd verder van hun boottochtje. Ze slaagden er vervolgens zelfs in om, al dan niet op een soepele manier, uit hun kano te komen en aan wal te gaan. Vervolgens aanvaardden deze sportieve helden het tweede deel van hun hun e-chopper-tocht naar de thuisbasis in Leusden. Met enige vertraging als gevolg van een onwillige accu kwamen werd het verhuurbedrijf bereikt. Vervolgen was het hoog tijd voor een heerlijke BBQ met een gezellig drankje bij het geweldig leuk ingerichte evenementencomplex Four Seasons. Penningmeester Ben en ega maar ook onze 3 onfortuinlijke drenkelingen waren daar alvast begonnen aan het voorproeven. Dat ging hun goed af. Om circa 20.00 uur ging iedereen huiswaarts per e-bike, gewone fiets of auto.

Hou 19 juni vrij in je agenda
ZVS-leden en hun levenspartners die er dit jaar niet bij waren hebben echt iets gemist. Mede dankzij de act van Harold, Thécla en Hans was het een onvergetelijk ZVS zomeruitje. Aat en Rob worden bij dezen heel hartelijk bedankt voor al hun inspanningen. Misschien is het goed om donderdag 19 juni 2025 alvast te blokkeren in je agenda, want dan is er weer een ZVS zomeruitje. Of dat net zo spectaculair wordt als dit jaar valt te betwijfelen maar het wordt ongetwijfeld weer heel bijzonder en gezellig.

Tekst: Jeroen van Netten

Gerelateerde berichten