14.7 C
Soest
18 juni 2024
Zaken Vrienden Soest
Nieuws

Je gaat het pas zien als je het door hebt

“Je gaat het pas zien als je het door hebt.”

Met deze zin opende Rob Koch zijn presentatie over cybercriminaliteit voor onze club op 15 februari 2024. Het was een heel levendige en interessante lezing over wat je allemaal kan overkomen als je niet risicobewust over het internet surft.

Dagelijks horen we op de radio, dat 75% van het mkb getroffen wordt door cybercriminaliteit. Omdat wij allemaal in het mkb werken, leek het ons als bestuur een gepast onderwerp om jullie over te informeren.

Rob heeft zijn eigen advieskantoor en is een gerenommeerd spreker over computerveiligheid, oftewel “awareness”, het bewust worden van de risico’s. Daarom ook zijn Cruijffiaanse uitspraak: “Je ziet het pas als je het door hebt”. Veel mensen denken namelijk nog steeds dat als je het niet ziet, het er ook niet is. Dankzij Rob z’n verhaal weten wij inmiddels wel beter.

De operationele-, financiële, en reputatie-schade van een hack of fraude is enorm. Bedrijven worden na een besmetting met Ransomware platgelegd waarna een losgeld wordt gevraagd.
Ook particulieren worden het slachtoffer van diverse vormen van Fraude via e-mail, telefoon en Social Media zoals Whatsapp. Om weerbaar te zijn tegen deze vormen van criminaliteit is het belangrijk dat je in ieder geval bewust bent van de risico’s waaraan je blootstaat.

Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden kon Rob uitleggen waar we op moeten letten, wat me moeten doen en vooral wat we niet moeten doen. Gedurende de avond gaf hij ook handige tips om te voorkomen dat je ten prooi zou vallen aan hackers. Vooral interessant was dat het karakter van ieder mens (nieuwsgierig, ijdel, onverschillig, etc.) op zich weer een eigen specifiek risico opleverde.

De onderwerpen die in deze presentatie werden besproken waren: Het belang van awareness, cybercriminaliteit, Social Engineering – Phishing, Veilig gebruik van wachtwoorden (wat is wel/niet veilig, hoe worden ze gestolen, hoe onthoud je ze, 2-Factor Authenticatie), Internet-fraude (CEO-fraude, leveranciersfraude, whatsapp-fraude.

Kortom, het was een informele presentatie, vol met voorbeelden en veel interactie vanuit de zaal. Deze presentatie is een eye-opener voor velen geweest. Hij liet ons nadenken over de informatiebeveiliging, zowel op het werk als thuis in de privé omgeving. Rob zijn verhaal maakte ons bewust van de risico’s waardoor we ons veiliger gaan gedragen.

Rob had nog uren door kunnen gaan, maar inmiddels hadden we wel honger gekregen dus hebben we de medewerkers van de Eetvilla Van den Brink gevraagd om het diner uit te serveren. Tijdens de heerlijke driegangen maaltijd werd volop nagepraat en bijgepraat. Het was weer een gezellige en leerzame avond.

Harold van Bourgondiën

Bekijk hier de presentatie van Rob: Je ziet het pas als je het doorhebt.pdf

Rob heeft ook een mooie aanbieding voor de leden van Zaken Vrienden Soest: Een korting van 50% op de normale prijs van € 695 voor zijn “normale” 1.5 – 2 uur presentatie (op locatie bij bedrijf of aan huis) voor groepen tot max. 25 personen.

Gerelateerde berichten