21.1 C
Soest
21 juli 2024
Zaken Vrienden Soest
Nieuws

Is niet sexy!

Het woord “uitdagend” is niet het eerste, waar je aan denkt, als je uitgenodigd wordt voor een lezing over de Tweede Wereldoorlog. Echter niets bleek minder waar. Meester Rick Mast, directeur van de 2e Van de Huchtschool, heeft ons vanavond niet alleen als leerlingen geboeid met een nieuwerwetse geschiedenisles, maar ook laten zien dat het lesgeven over de Tweede Wereldoorlog meer is dan alleen maar het in geuren en kleuren vertellen van gebeurtenissen.

Immers, het doel van zo’n les op een school is het opvoeden van kinderen tot zelfdenkende, kritische burgers. Hiermee toonde Rick heel mooi aan hoe mensen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zich, ondanks een grote groep die passief opvolgde wat de (Duitse) overheid destijds voorschreef, kritisch opstelde en in strijd met de regels hun mededogen met (krijgs-)gevangenen betoogden.

Opvallend werd, gaande de lezing, ook de vergelijking met de oorlog in Oekraïne. Dachten we niet dat het nooit meer oorlog zou worden? Je ziet wat er zomaar kan gebeuren. Een kritische instelling en verdedigen van de democratische waarden met een goede (zelf-)verdediging blijft heden ten dage onmisbaar.

Om ook midden in de geschiedenis rond te lopen, heeft Rick ons allemaal uitgenodigd voor een rondleiding binnenkort door Kamp Amersfoort. In het kader van de komende dodenherdenking en bevrijdingsfeesten een hoogst actueel evenement.

Zonder de verschrikkingen van de oorlog te vergeten, hebben we na de lezing een heerlijk diner gehad van onze gastheer, de Eetvilla. Zo eindigde de avond toch nog gezellig en in aangename sfeer.

Harold van Bourgondiën

Gerelateerde berichten