2 C
Soest
4 december 2024
Zaken Vrienden Soest
Nieuws

Geweldige MVO-presentatie door Chocolatemakers

Of het inderdaad de leukste en beste presentatie ooit was die ZVS-leden voorgeschoteld kregen in Eetvilla van den Brink valt te betwisten. Vast staat wel dat Enver Loke, één van de twee oprichters van Chocolatemakers, op 18 mei een bijzonder interessante en bevlogen presentatie verzorgde.

Chocomaffia?

Enver begon zijn presentatie met de constatering dat vrijwel alle chocolade wordt geproduceerd in België en dat de wereldwijde chocolade-industrie stevig in handen is van 5 oppermachtige concerns. Deze zijn er in belangrijke mate voor verantwoordelijk dat vele cacaoboeren en -coöperaties in o.a. Congo en Peru nog steeds een te lage prijs voor hun producten en werk krijgen. Dat de grond waarop cacaobonen verbouwd worden na circa 20 jaar vrijwel volledig onvruchtbaar is was eveneens een bittere vaststelling die flink tot nadenken stemde.

Ideologisch ondernemen

Waarom Enver Loke samen met Rodney Nikkels chocolademaker is geworden is heel verklaarbaar vinden ze zelf: omdat het maken van verse chocolade het leukste en lekkerste is wat er bestaat! Na een succesvolle organisatie van een Chocoladefestival in Amsterdam zijn ze gewoon begonnen met hun eigen chocoladefabriek. Zonder marktonderzoek en SWOT-analyses maar met volop passie voor chocolade, machines en machinebouw. En vooral met de overtuiging dat je ook als kleine onderneming kunt bijdragen aan het verminderen van ecologische roofbouw en de onbalans in de wereldeconomie.

MVO ten top

Heel bijzonder is dat ze letterlijk alles in de keten zelf doen. Ze helpen cacaoboeren en -coöperaties met hun expertise maar ook met een eerlijke prijs en financiële deelname in een fabriek. Als gelijkwaardige partners kopen ze kleine hoeveelheden biologische cacaobonen van bijzondere kwaliteit rechtstreeks bij hen in. Ook het transport van de bonen naar Amsterdam verzorgen ze zelf. Bij het transport van hun cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek doen ze dat niet met een veel goedkoper containerschip voorzien van vervuilende dieselmotoren maar met het zeilschip ‘Tres hombres’. Deze doet circa 2,5 maand over de reis. Vanaf de haven in Amsterdam wordt de lading, bestaande uit circa 100 zakken (a 70 kg), op duurzame wijze naar de fabriek vervoerd door Rodney en Enver zelf waarbij ze worden geholpen door een grote groep enthousiaste vrijwilligers die in ruil voor hun transport een reep chocolade en een slok rum ontvangen.

In hun kleine en voor Nederland unieke fabriek in Amsterdam-Noord doen ze ook het branden, malen, walsen en gieten volledig zelf. Ook de verpakking verzorgen ze zelf waarbij de chocoladerepen niet voorzien worden van de gebruikelijke maar milieuvervuilende aluminiumfolie maar van vetvrij papier.

Per bakfiets

Ze leveren geen chocoladerepen met noten erin. Onverwacht bleek dat een extra koopargument te zijn voor chocoladeliefhebbers met een notenallergie. In het begin leverden ze hun chocoladerepen, waaronder de Awajun bar 52% en 80%, de Gorilla bar 37% en 68%, alleen in Amsterdam en waren bakfietsen hun enige transportmiddel. Inmiddels levert Chocolatemakers in diverse andere plaatsen in Nederland waaronder aan supermarkten. Hierbij zien ze er stringent op toe dat het transport van hun producten zo milieuvriendelijk mogelijk wordt uitgevoerd door hun zelf en hun ketenpartners.

Proeven

Na afloop van zijn uiterst boeiende presentatie, die veel meer over het herstel van onbalans dan over chocolade ging, ontvingen de aanwezige ZVS-leden een chocoladereep en was het tijd voor het diner. Dit keer werden we verblijd met heerlijk bereide asperges, kabeljauw en panko en was in het heerlijke dessert – hoe toepasselijk – onder andere chocola verwerkt.

Tekst: Rhinoz.nl

Gerelateerde berichten