18.3 C
Soest
21 juli 2024
Zaken Vrienden Soest
Nieuws

De dood en de belastingen

Verslag van de bijeenkomst van onze club op 16 februari 2023

“Niets is zeker in deze wereld, behalve de dood en belastingen.” Met deze beroemde uitspraak van Benjamin Franklin, één van de ‘founding fathers’ van de Verenigde Staten in de 18e eeuw, opende ik als voorzitter het bedrijfsbezoek bij Smorenburg Uitvaartverzorging.

We werden hartelijk ontvangen door Jos Otten, al binnen de familie de derde generatie, die eigenaar is van het inmiddels meer dan 80 jaar bestaande bedrijf. Een begrip in Soest. Hoewel je er liever niet komt, was de ontvangstruimte modern, warm en sfeervol ingericht en natuurlijk speelde ook een rol de aanwezigheid van heerlijke borrelhapjes, drankjes en het gastvrije, vriendelijke team van medewerkers van Jos.

Voordat ik Jos het woord gaf, heb ik nog even Roy van den Anker welkom geheten als nieuw lid en Michelle Senden als introducee.

Zoals jullie weten houd ik me bezig met belastingen en vanzelfsprekend onze gastheer van vanavond met de dood. We hebben als overeenkomst dat we allebei een last voor onze klanten proberen te verlichten, maar daarmee houdt de vergelijking ook wel op. Mijn klanten gaan vaak opgelucht weg en ik zie ze het volgend jaar weer; Dat is iets, dat Jos niet kan zeggen.

Helaas vormt het afscheid een onoverkomelijke gebeurtenis in ons bestaan. We zullen er allemaal mee te maken krijgen en velen onder ons hebben het al meegemaakt in de naaste omgeving. Vandaar dat een aantal mensen ook moeite had om er nu bij te zijn.

De dood wordt in sommige culturen gevierd, in andere weer met alle beladenheid en zwaarte ondergaan. ‘s Lands wijs is ‘s lands eer. Hoewel we er meestal niet te veel bij willen stilstaan wordt in west-europa de dood en de uitvaart op heel veel verschillende manieren beleefd en uitgevoerd. Jos heeft ons in vogelvlucht laten zien, welke mogelijkheden tegenwoordig allemaal beschikbaar zijn bij een uitvaart.

Aan de hand van een rondleiding van Jos en zijn medewerkers hebben we een kijkje achter de schermen en in de verschillende kamers van het centrum gekregen, waarbij met passie werd uitgelegd hoe de ontvangst en begeleiding van een uitvaart in zijn werk gaat. Duidelijk werd dat de mensen van Smorenburg met gevoel, passie, moderne technieken en vakkundigheid oftewel als echt betrokken vakmensen hun best doen om het afscheid zo waardevol mogelijk te maken.

Na de rondleiding en presentatie vertrokken we onder de indruk weer naar de Eetvilla voor een drankje en het diner. Met de warme gastvrijheid en het smaakvolle eten van de mensen van de Eetvilla konden we weer even van de vrolijke kanten van ons leven genieten. Deze avond was dan ook een mooie balans tussen genot en lot, oftewel de yin en yang van ons leven.

Harold van Bourgondiën, voorzitter

Gerelateerde berichten