5.6 C
Soest
22 april 2024
Zaken Vrienden Soest
Nieuws

Cultureel en culinair ZVS-uitje 16 juni 2016

Op donderdag 16 juni, eindelijk weer een zonnige dag, vertrok er vanaf de parkeerplaats van SO Soest een luxueuze touringcar met zo’n 45 ZVS-leden en hun partner richting Nijmegen.

Lang niet gezien

In de touringcar van Eemland Reizen, Bolderman of toch eigenlijk Beuk was het een gezellig gekakel van belang. Het leek wel of men elkaar maanden niet had gesproken. In een mum van tijd waren we dan ook in Nijmegen.

Oudste stad van Nederland

Waarom Caroline Jagtenberg en Irma de Beer Nijmegen hadden uitverkoren werd snel duidelijk. Na een kopje koffie met lekkers vertelden de drie bijzonder kundige stadgidsen hun ‘eigen ZVS-groepje’ honderduit over Nijmegen en de diverse schitterende gebouwen. Al wandelend kregen we van alles te horen over deze oudste stad van Nederland, haar strategische ligging en de talloze veldslagen door de eeuwen heen.

De Hemel

De uiterst interessante stadswandeling eindigde voor de poorten van De Hemel, een prachtige authentieke uitspanning waar we een ietwat basale lunch met thee of bier nuttigden.

Vooruitgang of teloorgang?

Vervolgens gingen we met onze touringcar naar de Waal. De enigszins warrige maar daardoor juiste komische gids Frans vertelde van alles over de Waal zelf, de bruggen en over de uiterst kostbare waterwerken waaronder de volgens hem overbodige ‘parallel-rivier’ van de Waal. Ook informeerde hij ons over het Nijmeegse dorpje Lent dat in hoog tempo haar landelijke karakter verliest omdat het wordt volgebouwd met te grote huizen op te kleine kavels. Duidelijk was wel dat Frans het liever anders had gezien, ook al omdat hij zelf in Lent woont, zo meldde hij plots bij het afscheid.

Honig complex

Na bijgekomen te zijn van deze bijzonder tour gingen we per touringcar naar het heerlijk vervallen voormalige complex van het wereldmerk Honig, gestart in 1914. Over zo’n 5 jaar zullen op dit enorme terrein nabij het centrum allerlei woningen gebouwd worden. Tot die tijd zijn er allerlei kleine bedrijfjes gevestigd die, gewoon huur moeten betalen en geen subsidie ontvangen en dus over 5 jaar zich elders moeten vestigen.

Stoom en De Meesterproef

Na een rondleiding over het terrein waar eens circa 250 mensen werkten en waarbij we plotseling op een overdekt beachvolleybalveld stuitten, brachten we een bezoekje aan het oude ketelhuis van Honig waar we allerlei speciaalbieren maar ook wijnen konden proeven. Afsluitend kregen wij op het Honig-complex een heerlijk diner met ambachtelijk bereide heerlijkheden voorgeschoteld in restaurant De Meesterproef.

Vervolgens bracht de prima chauffeuse ons weer naar Soest waar we volledig volgens planning om 22.00 uur aankwamen. Irma en Caroline: hartelijk bedankt voor de prima organisatie en een bijzonder geslaagde dag.

Bekijk de foto’s >>

Tekst: Rhinoz.nl

Gerelateerde berichten