6.4 C
Soest
8 februari 2023
Zaken Vrienden Soest
Nieuws

Bedrijvigheid in de Ambachtshal

Op 21 november werden de Zakenvrienden warm onthaald bij ex-lid Claudia Looijsen. Met haar man Reijer is Claudia de initiatiefnemer en hoofdhuurder van de Ambachtshal; ‘een plek voor Ambacht, Beleving en Creatie, een podium voor creatieve ondernemers die op innovatieve wijze samenwerken’. In het 3e jaar van het bestaan van de Ambachtshal zijn er inmiddels 14 ondernemers actief. Daarnaast heeft de Amerpoort er een kaarsenmakerij en een textielatelier.

De ontvangst is hartelijk, met een drankje en kleurrijke smakelijke hapjes van ambachtelijke lunchroom Honger. Na het welkomstwoord van Claudia worden we meegenomen naar de kaarsenmakerij en het textielatelier. We worden meteen aan het werk gezet. Alles ligt klaar om een zeepje te vilten; wol wordt om de zeep gewikkeld en nat gemaakt zodat de zeep ‘een jasje aan krijgt’. Zo zijn verstandelijk beperkte cliënten van de Amerpoort hier overdag ook bezig. Er wordt van alles geproduceerd, ook in opdracht. Met de cliënten wordt besproken of opdrachten aangenomen kunnen worden: kunnen wij dit leveren met z’n allen? Ja? Dan gaan we er ook voor en moeten we zorgen dat het af komt. De producten worden verkocht door het hele land. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Van banners van Theater de Lieve Vrouw worden tassen gemaakt die vervolgens in het theater weer verkocht worden. Ook van tentdoek worden tassen gemaakt. Een plotter wordt gebruikt om met flockfolie de tassen te bedrukken. Elke cliënt kan daarbij op zijn eigen niveau werken: sommigen kunnen de machines bedienen, anderen zoeken plaatjes op internet en weer anderen kunnen heel goed aangeven welk paatje ze mooi vinden. Voor Dille & Kamille worden wasdoeken gemaakt om brood en kaas in te verpakken zodat er geen plastic verpakkingen nodig zijn. Het mes snijdt aan vele kanten: de cliënten hebben een zinvolle dagbesteding waar ieder op zijn eigen niveau bezig kan zijn en kan leren, er worden producten gemaakt met oog voor duurzaamheid en die producten vinden vervolgens hun weg naar het publiek.

Ook Maaike van Oltskoel is enthousiast over de samenwerking met mensen met een beperking. Maaike knapt, met hulp van cliënten van de Amerpoort, vintage kasten op. Ze heeft een werkplaats en een showroom in de Ambachtshal. Ook hier komen duurzaamheid en inclusiviteit weer samen. De kasten krijgen een nieuw leven, er wordt hersteld met duurzame materialen en alle verven zijn op waterbasis. Maaike kan er met enthousiasme over vertellen: “Als ik binnenloop realiseer ik me soms ineens met verwondering en blijdschap: dit is gewoon m’n wèrk, wat een geluksvogel ben ik”. De kasten zijn ook online te bestellen en kunnen ook in opdracht gemaakt worden.

Zakenvriendin Erica Heykoop houdt ook kantoor in de Ambachtshal. Zij laat ons zien wat ze zoal doet als illustrator, animator en grafisch ontwerper. Zo illustreerde ze de site van Boedelz. Een mooie out-of-the-box-oplossing. Op de site van dit woningontruimingbedrijf kunnen i.v.m. de privacy namelijk geen foto’s gebruikt worden https://www.boedelz.nl/ .Voor de Hogeschool Utrecht maakte ze een indrukwekkende animatie over de kledingindustrie in relatie tot duurzaamheid https://www.anymation.nl/portfolio/hu-logistics/. Als grafisch ontwerper werkte Erica mee aan het boek ‘Het Soester uitgaansleven’ dat vanaf volgende week in de winkels ligt. Het boek is de opvolger van het succesvolle ‘Het Soester natuurbad’, waar Erica ook aan meewerkte.

Raymond en Harold presenteren tenslotte de nieuwe website van de zakenvrienden. Mooier, frisser, meer bij de tijd en persoonlijker dan de oude site. Binnenkort krijgen leden de inloggegevens om zelf een profielfoto toe te voegen en bedrijfsnaam, URL, bedrijfsomschrijving en verwijzingen naar (zakelijke) social media profielen te plaatsen.

Precies op tijd zetten we koers naar de Bauers voor een heerlijk driegangendiner. Een mooie afronding van wederom een interessante en gezellige avond.

Tekst: Sandra Goutier, All Text Power
Foto’s: Rombout Verschoor, Rombout Verschoor Video & Projecten

Gerelateerde berichten