18.3 C
Soest
21 juli 2024
Zaken Vrienden Soest
Nieuws

3D-geprinte tanden bij NextDent

Het bedrijfsbezoek van november bracht de Zakenvrienden bij een 3-in-1-bedrijf in Soesterberg: 3DSystems/Vertex/NextDent. NextDent is wereldwijd marktleider op het gebied van materialen die met een 3D printer verwerkt kunnen worden en die niet-toxisch zijn en onschadelijk voor het lichaam. Na een vriendelijke ontvangst met een hapje en een drankje, vertelt Vice President Rik Jacobs ons over het bedrijf.

Een kroon uit de 3D-printer

NextDent brengt alles op de markt wat te maken heeft met het 3D-printen van tanden, gebitten en protheses. Denk aan de materialen die in de printer gaan en die later de kies of prothese gaan vormen, maar ook aan de printers zelf. In haar Academy traint NextDent bovendien tandtechnici van over de wereld in het gebruik van de 3D-printers. NextDent heeft zich tevens met succes hard gemaakt voor het invoeren van het vak 3D-printen in de opleiding tot tandarts en tandtechnicus.

De toekomst is nu

Dat het gebruik van 3D-geprinte protheses geen toekomstmuziek is, bewees CEO Rik Jacobs toen hij in 2016 als eerste ter wereld een 3D-geprinte kroon bij zichzelf liet plaatsen. Inmiddels vormen 3D-dentale toepassingen een enorme groeimarkt. ‘Happen’ bij de orthodontist om je gebit in kaart te brengen gaat tot het verleden behoren. Dat kan namelijk ook digitaal. Vervolgens kan de orthodontist, tandtechnicus of tandarts zelf een prothese printen. NextDent verkoopt, via distributeurs, 3D-printers voor 10.000 euro (ex. btw). Een haalbaar bedrag voor tandtechnische laboratoria, aldus Rik Jacobs. In 45 minuten kunnen met de NextDent-printer protheses voor 4 à 5 patiënten geprint worden. Daarbij wordt slechts een minimale hoeveelheid afval geproduceerd. De gebruikte fotopolymeren zijn volstrekt veilig en geregistreerd volgens de wet op medische hulpmiddelen.

Met dank aan het verleden

Zo’n groot, succesvol bedrijf ontstaat natuurlijk niet van de ene dag op de andere. De voorganger van Nextdent, Dentimex, werd al in 1939 opgericht en maakte tandheelkundig producten op basis van acrylaten. Vanaf 1960 werd er gebruik gemaakt van polymeren. De sneldrogende acrylaatvulling kwam in de jaren ’70 op de markt. In de 80’er jaren kwam Vertex met een keur aan nieuwe acrylaten voor diverse toepassingen, van orthodontie tot oogprotheses. Eind jaren ‘90 werd Vertex Dental opgericht. Het assortiment werd uitgebreid met steeds weer nieuwe producten en werd ISO-, GE- en CE-gecertificeerd. Het bedrijf floreerde en in 2005 werd er een kantoor in Singapore geopend. In 2006 kwam Quint Teeth op de markt. In Quint Teeth is de tandkleur van de prothese sterk verbeterd. Door de 5 lagen is het product duurzaam en slijtvast. Het bedrijf zat niet stil, in 2011 ontwikkelde het Thermosens; een product voor mensen met allergieën of overgevoeligheden. Maar de ambitie was om het portfolio nog verder uit te breiden. Daarom richtte de Vertex Golbal Holding in 2012 dochtermaatschappij NextDent op. In 2017 fuseerde Vertex Global Holding vervolgens met 3D-Systems. Nu heeft het bedrijf 2600 werknemers wereldwijd, 13 productielocaties, twee hoofdkantoren in de VS en verkoopt het in 68 landen. In januari 2016 verhuisde NextDent van Zeist naar een nieuw gebouw in Soesterberg. Inmiddels groeien ze daar ook uit hun jasje en wordt er alweer verbouwd.

Rondleiding

In de fabriek zien we de materialen die klaarstaan om, voor een deel door ons eigen Soester bedrijf Ben Beckers, getransporteerd te worden naar groothandels wereldwijd. We zien het lab, de afdeling Research & Development, de hal met de grondstoffen, het persen, het gieten, het printen. Mooi om zo’n kijkje in de keuken en in de toekomst te krijgen!

Tekst: Sandra Goutier, All Text Power

Gerelateerde berichten